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SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE 
INTERPRETATION 

 
Interpretation No.: BRIDGE-01 (Bridges and safety railings) 
Effective Date: November 25, 2009 
Revised:  

 
Questions 

1. Can bridges and parking platforms exceeding 18” in height extend to the property line 
without a Variance Approval? 
2. Is a Level 3 Use Approval required for bridge and parking platform safety railings 
exceeding 3’ in height, when required by the California Building Code? 
 

Applicable Ordinance Section(s) 
13.10.323(d)5(A) 

13.10.525(c) 
 

INTERPRETATION: 
 

1. A Variance Approval is not required for a bridge that extends to the property line, nor 
is a Variance Approval required for a parking platform that extends to the property line if 
on a steeply sloping lot as defined in 13.10.323(d)(5). 
 
2. A separate Level 3 Use Approval is not required for bridge and parking platform safety 
railings exceeding 3 feet in height, if such railings are required by the Building Code, and 
the applicant can demonstrate to the satisfaction of the Planning Department that the 
railings do not interfere with the required 250 foot sight distance. 
 

Reason: 
 

Bridges and parking platforms are sometimes required on properties with steep 
topography and/ or specific environmental features such as creeks and drainages. Bridges 
are frequently required to provide safe access to the site both for residents and for the Fire 
Department, and parking platforms are sometimes needed on steeply sloping lots to 
comply with County parking requirements. Frequently, the environmental features of the 
site dictate the specific location of the bridge or platform. Therefore, bridges are treated 
differently from other structures in that they are allowed within required front, side or 
rear yards without requiring a Variance Approval. Similarly, parking platforms, when 
constructed on steeply sloping lots meeting the criteria specified in 13.10.323(d)(5), are 
allowed within required front side or rear yards without requiring a Variance Approval.  
 
Several sections of the County Code treat both bridges and parking structures differently 
than other structures, recognizing that specific environmental features sometimes dictate 
their construction and placement, and that regulations that may otherwise apply are 
therefore not appropriate. Chapter 9.70 includes bridges within the definition of “County-
maintained road” rather than as a separate structure, considering bridges as incidental to 
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county road construction, improvement and maintenance. Similarly, Section 13.10.323(d) 
5 allows carports on steeply sloping lots to be constructed to within 5 feet of the front 
property line without requiring a Variance Approval, and allows carport safety railings to 
extend to the property line. Allowing bridges and parking platforms to be placed within 
required setbacks without requiring a Variance Approval is consistent with the intent of 
these Sections of the County Code.  
 
Although Variance Approvals are not required for bridges within required front, side or 
rear yards, or for parking platforms in front, side or rear yards on steeply sloping lots, 
such structures must comply with all applicable County Regulations. These include 
Public Works requirements specified in Chapter 9.70, including encroachment permits 
for bridges that abut County-maintained roads, and Fire Department requirements 
including bridge dimensions, surfacing, and load requirements in Chapter 7.92. Bridges 
and parking platforms are also subject to all local environmental regulations, including 
protection of riparian corridors (Chapter 16.30), Erosion control (Chapter 16.22), 
Geologic Hazard Ordinance (Chapter 16.10), Sensitive Habitat Protection (Chapter 
16.32), and the County Native American Cultural Sites Ordinance (Chapter 16.40). Such 
regulations ensure that bridges continue to be constructed in a safe manner, with 
appropriate safeguards to protect riparian areas and other sensitive habitats. 
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