
SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE 
INTERPRETATION 

Interpretation No.: 
Effective Date: 04/17/06 
Originally Issued: 

DET-ACS-01 (Detached structures, accessory structure determination) 

Supercedes interpretation “Administration of New Attached 
Definition” by Glenda Hill dated 6/27/86 

Question: 

What i s  the methodfor attaching two detached structuves into one, for  the purpose of 
determining if one or both structures are accessory structures? 

Applicable Ordinance Section(s) 
And/or General PlanLUP Policy(ies) 

13.1 0.700-D: Definition of “Detached Structure’’ 

INTERPRETATION: 

To attach two detached structures into one, a hallway connecting the two structures that 
provides interior passage with a minimum 36” clear width, a minimum ?’-foot headroom, and 
a maximum length of 25 feet is required. To render two habitable structures as one, the 
hallway must also be habitable. 

The Urban Designer shall review the proposed attachment to determine if it complements the 
architectural character of the two structures. 

Reason: 

The method stated above meets the minimum requirements of the Uniform Building Code to 
ensure fire safety. 

This interpretation does not alter the method, found in Section 13.10.700-A (definition of 
“Attached”) for determining if two structures are attached for the purposes of the required 
IO-foot separation site standard. 
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